Språkförändrarna

Uppgift dialekter

Instruktioner till grupparbete/examinationsuppgift
Nu är frågan hur de olika dialekterna ser ut mer i detalj och hur de verkligen låter. Ni ska få i uppgift att ta reda på detta. Ni kommer arbeta i grupper där respektive grupp undersöker en dialekt i någon av de större dialektgrupperna, gör inlägg på bloggen och förbereder sig för diskussioner på lektionerna med allas blogginlägg som bas.

Deluppgifter:

  • Att göra ett lexikon med 5 vanliga ord från en genuin dialekt inom er dialektgrupp. (Läggs ut som blogginlägg)
  • Göra ett blogginlägg med kort text skriven på denna dialekt samt inspelning, med antingen intervjuperson om denna tillåter eller lära in själva och spela in.
  • I en redovisning gå igenom inläggen samt förklara för klassen de typiska särdragen i den dialektgrupp ni valt att fokusera på och visa på en karta vilka delar av landet som ingår i dialektgruppen.

Ämnesplanen i arbetsmomentet

Centralt innehåll

  • Muntlig framställning med fokus på mottagaranpassning. Faktorer som gör en muntlig presentation intressant och övertygande. Användning av presentationstekniska hjälpmedel som stöd för muntlig framställning. Olika sätt att lyssna och ge respons som är anpassad till kommunikationssituationen.
  • Dialekter och språklig variation i talat och skrivet språk som hänger samman med till exempel ålder, kön och social bakgrund. Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation.

Kunskapskrav

Betyget E

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande och begriplig. Språket är till viss del anpassat till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel.

Eleven kan göra enkla reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven översiktligt om attityder till någon form av språklig variation.

Betyget C

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med viss säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande och begriplig, och dispositionen tydligt urskiljbar. Språket är ledigt och anpassat till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Eleven har viss åhörarkontakt. Vidare kan eleven med viss säkerhet använda något presentationstekniskt hjälpmedel som stöder och tydliggör den muntliga framställningen.

Eleven kan göra välgrundade reflektioner över hurspråklig variation hängersamman med talare ochkommunikationssituation samtge exempel på och diskutera hur språk och språkbruk kanmarkera avstånd och samhörighet.Dessutom resonerar eleven översiktligt, utifrån några olika perspektiv, om attityder till några olika former av språklig variation.

Betyget A

Eleven kan, i förberedda samtal och diskussioner, muntligt förmedla egna tankar och åsikter på ett nyanserat sätt samt genomföra muntlig framställning inför en grupp. Detta gör eleven med säkerhet. Den muntliga framställningen är sammanhängande, begriplig och väldisponerad. Språket är ledigt och anpassat till syfte, mottagare och kommunikationssituation. Eleven har god åhörarkontakt. Vidare kan eleven med säkerhet använda någotpresentationstekniskt hjälpmedel som stöder, tydliggör och är väl integrerat i den muntliga framställningen.

Eleven kan göra välgrundade och nyanserade reflektioneröver hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på och nyanserat diskutera hur språk och språkbrukkan markera avstånd ochsamhörighet. Dessutom resonerar eleven utförligt, utifrån flera olika perspektiv, om attitydertill flera olika former av språkligvariation.

 

/IA

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: